Misli dobro…

Misli dobro

Naučnici tvrde da je naš mozak „mašina“ koja svakodnevno procesuira preko šezdest hiljada misli. Činjenica je da se naše misli svakodnevno ponavljaju, osim u slučaju kada odlučimo da ih zaustavimo i promijenimo im pravac kretanja.

Da li je potrebno mijenjati misli?

Da li je potrebno da nešto mijenjaš kod sebe- odgovor znaš i sama. Mnoge naše misli i akcije su naše navike. Stoga, da li si zadovoljna svojim životom sada? Šta bi se desilo kada bi samo jednu misao promijenila? Šta za tebe znači biti u sigurnoj zoni i koliko si zainteresovana da se upustiš u novi pogled na neki događaj, ideju, misao? Da li bi se tvoj život promijenio, i kakav bi rezultat imala?

Sve uvijek počinje od jedne misli..

Kada pogledamo oko sebe, svjesni smo da sve materijalno oko nas je zapravo bila nečija misao. Prvi mobitel je bila nečija misao, ideja. Emocija koju je misao izazivala kod te osobe ju je potakla na akciju. Kao rezultat danas uz pomoć naših mobitela gledamo jedni druge, komuniciramo, učimo i napredujemo. A to je samo bila jedna misao. Da li misliš da nešto možeš ili ne možeš? Od toga zavisi ko si ti, kakva je tvoja svrha, koje vrijednosti i uvjerenja imaš.

U ljudskoj prirodi je da njeguje svoju zonu komfora i da izbjegava svaki pad i neuspjeh. Međutim, čovjek kada shvati da ne postoji neuspjeh, nego samo povratna informacija- tada se rađa nova misao i kreira akcija. Jer ne funkcioniše sve za svakoga.

Svi smo mi različiti, i precepiramo svijet putem naših čula. Neko od vas je vizuelni tip osobe, dok su ostali auditivni, kinsetetički, oflaktorni i gustatorni. Šta to znači? To znači da informacije koje dobijamo procesuiramo na različite načine i samim tim im dajemo drukčiji smisao. I baš iz tog razloga ako jedan način ne funkcioniše, potrebno je probati nešto drugo.

Ti si ono što misliš!

Sigurna sam da se čuli za izreku „Ti postaješ ono o čemu misliš.“ Nemojte dopustiti da vaše misli kreiraju realnost kakvom niste zadovoljni. Budite odlučni, osvijestite vaše misli i pokušajte da ih kontrolišete. Koju misao možete izabrati koja će vam olakšati put do budućnosti o kakvoj sanjate?

Može li se reći da je misao energija? Na primjer, ako se probudim ujutro i vidim da se spušta kiša i da je tmuran dan, kakvu misao mogu kreirati? Opet kiša, dan je samo za spavanje, nikako nisam motivisana i slično. Da li si svjesna da takvom danu, upravo ti daješ smisao?!
Ti si izabrala da o kišovitom danu misliš kao o lošem, propalom danu. Dok neko drugi, ko uživa u kiši će reći, woow konačno kiša! Mogu da uživam slušajući zvuk kapljica i da posmatram boje koje se smjenjuju na nebu uz topli čaj i mir u duši.

Stoga, imamo izbor!

Na nama je da izaberemo hoće li nam  fokus biti na negativnim ili pozitivnim mislima. Ako stalno budeš zarobljena i iznova proživljavala emocije koju ti negativne misli proizvode, zapitaj se kako možeš napredovati? Kako će se tvoj život mijenjati ako se vrtiš u krug. Da, postoje misli koje su proizvele negativne emocije, ali šta nam znači da se tome konstantno vraćamo? Ako ne možeš sama da se suočiš sa stvarima koje su se desile i da staviš tačnu na kraju rečenice, slobodno mi se javi za besplatnu konsultaciju.

I za kraj, kakvi su vaši snovi? Vjerujete li da su oni ostvarivi? Kakve su vam misli o vama, o vašem okruženju? Da li imate podršku u vašem okruženju ili vas okolina sabotira svojim „mislima o uspjehu“? Razmisli… I znaj, misao se ne mijenja preko noći. Ali ako odlučiš da misao koja ti ne služi više ne bude dio tvog identiteta i svakodnevno primjenjuješ, ja ti garantujem da ćeš svemu dati novo značenje. Vidjeti ćeš šta se dešava kada jednom osvijestiš svoju misao i kada shvatiš da sve možeš ostvariti. Samo je važno da taj izgrađeni zid (negativnih misli) porušiš i proširiš svoje vidike!

Ne znaš kako umiriti svoj um? Pročitaj tekst o meditaciji.

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Comments

  1. […] nakon prethodnog teksta o mislima, ne mogu a da se ne osvrnem na ono što dobijamo svakodnevnim razmišljanjem o istoj stvari – a […]

  2. […] do sada nisi pročitala moj članak o mislima, pogledaj! Vjerujem da će ti i on služiti na tvom putu kad […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *