Nakon misli, stižu nam uvjerenja

Uvjerenja su ono što dolazi nakon misli

Jednostavno, nakon prethodnog teksta o mislima, ne mogu a da se ne osvrnem na ono što dobijamo svakodnevnim razmišljanjem o istoj stvari – a to je uvjerenje o nečemu.
Kakvu moć imaju uvjerenja? Koliko ih često analiziramo, i kada to radimo u kojem pravcu idemo? Imamo uvjerenja koja nam služe, ali isto tako imamo ograničavajuća uvjerenja koja nas sabotiraju i ne daju nam da napredujemo i budemo sretni.

Uvjerenja koja nam služe

Kako prepoznati uvjerenje koje nam služi? Odgovor je jednostavan. Ako uvjerenje koje imate vas čini boljima i pomaže vam da budete bolji, onda trebate nastaviti to činiti. Rekla bih da ovdje ubrajamo i uvjerenja koja nam dozvoljavaju da promijenimo naše osjećaje prema drugim ljudima, stvarima i po meni ono najvažnije da promijenimo naše ponašanje.

Uvjerenje koje meni mnogo služi jeste vjera u Boga. Vjerujem u principe i načela kojima nas Kur’an uči. Vjerujem da će milost prema drugima biti mnogostruko vraćena. I još mnogo toga, da ne nabrajam sva uvjerenja koja mi služe, jer vjerujem da bi potrajalo.

Ono što želim reći vezano za uvjerenja, jeste naša percepcija, pogled na dešavanja. Osjećaji i naša ponašanja definišu ono ko smo. Zapravo naše ponašanje je refleksija naših emocija, dok su naše emocije odraz našeg pogleda na određeni događaj.

Od nas zavisi hoćemo li imati problem ili priliku? Hoćemo li dopustiti nekoj osobi da nas uvrijedi ili ne? Da li vrijedi odvajati vrijeme ili ne za nešto ili nekoga? Odgovor zavisi od vas, i od toga kako ćete odlučiti da sortirate informacije i sagledate okolnosti kroz sistem vašeg vjerovanja.

Šta ako imamo ograničavajuća uvjerenja?

Sigurna sam da ste čuli za priču o slonu iz cirkusa koji je bio svezan samo tankim užetom za prednju nogu. Bez lanaca i kaveza, samo užetom kojeg je očito mogao u bilo kojem trenutku potrgati. Slon to nije činio jer mu je ostalo uvjerenje iz djetinjstva da ne može pobjeći, te više nije ni pokušavao to učiniti.

Ono što čini ograničavajuća uvjerenja tako je destruktivno. Uvjerenja su duboko ukorijenjena te ih naš um osjeća kao činjenice. Koliko puta smo imali slonov mentalitet za vlastita uvjerenja o sebi?

Čak iako imamo ograničavajuća uvjerenja, možemo ih promijeniti. Potrebno je vrijeme i vježba, ako zaista želimo nešto da promijenimo. Sada se postavlja pitanje šta ćete vježbati? Ako ste osvijestili da vam neko uvjerenje ne služi, postavite sebi sljedeća pitanja:

Odakle to uvjerenje? Kada se najranije sjećate da ste to rekli? Koja uvjerenja su slična uvjerenju cirkuskog slona? Šta je to što biste mogli učiniti da prestanete govoriti to uvjerenje? Kako bi izgledao vaš život?

Kada odgovorimo na postavljena pitanja, uspostavit ćemo sistem u kojem možemo proizvesti pozitivna osjećanja, te samim tim promijeniti naše ponašanje. Kako su naša osjećanja pozitivnija tako se mijenja i sistem naših vjerovanja o tome ko smo i šta smo sposobni učiniti.

Moja priča o ograničavajućim uvjerenjima

Na svom Instagramu sam već pričala o ograničavajućim uvjerenjima, ako ne koristite Instagram, napisati ću i ovdje. Moje ograničavajuće uvjerenje je bilo da „nisam dovoljno dobra“. Godinama sam tuđe „nepravedne“ postupke prema meni opravdavala time da nisam dovoljno dobra i da sebi umišljam. To sam osvijestila onog trenutka kada sam počela raditi na sebi i kada sam svim srcem željela da sebi budem prioritet i na prvom mjestu. Kada sam pričala sa svojim koučem sjećam se kako mi je bilo teško izgovoriti sva svoja uvjerenja koja su nastala kao rezultat lošeg odnosa, izdaja, razočarenja, moje dobrote i prevelike želje da sve te postupke opravdam.

Koje korake sam poduzela na svom putu promjene?

U mojoj emotivno najtežoj godini, 2017., moja prijateljica me nazvala i rekla: „Slušaj idemo u Sarajevo na NLP edukaciju. Ovo je pravo vrijeme.“ Nisam mnogo razmišljala. Pitala sam koliko košta i već naredne sedmice krenula pohađati edukaciju Neuro-lingvističko programiranje. Zahvaljujući mojoj prijateljici i edukaciji danas sam tu da kroz svoje primjere i primjenu naučenog pomognem onome ko želi da reprogramira svoj um, te da se osjeća komforno dok pravi primjene. Rijetko ko od nas sam sebe „baca u vatru“ i voli da izlazi iz svoje zone komfora.

Ono što sam naučila jeste da su naša osjećanja odraz naših uvjerenja, dok je naše ponašanje odraz naših osjećaja. Iz tog razloga, odlučila sam da preokrenem ovaj proces. Uslovaljavala sam svoja osjećanja i mijenjala svoje sisteme vjerovanja svojim ponašanjem.

Stoga, svim srcem vam preporučujem da probate ovu naizgled jednostavnu tehniku. Osnažite svoje riječi, misli i osjećaje te kreirajte novi sistem vjerovanja koji će vam služiti i u kojem ćete zaista živjeti vašu najbolju verziju.

Ako vam je potrebna pomoć, javite mi se za besplatne konsultacije na e-mail ili na neku od društvenih mreža. Stojim vam na raspolaganju.

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *