Previše razmišljaš, i stalno se vrtiš u krug?

Previše razmišljaš

Na svom Instagram nalogu sam postavila box gdje ste mi mogli napisati koji je to izazov sa kojim se susrećete i koji biste voljeli promijeniti. Obzirom da danas svakoj trećoj osobi misli vrište, smatrala sam da mogu veću vrijednost dati ako napišem post o tome. Previše razmišljaš? Idemo to mijenjati!

Da bismo promijenili naše obrasce ponašanja moramo promijeniti naše navike. Kako možeš zaustaviti overthinking? Kada postanete svjesni da razmišljate previše, kreirajte okidač za pozitivnu misao. To možeš uraditi tako što ćeš osvijestiti situaciju o kojoj si razmišljala i u tvojim mislima je bio negativan ishod, a u stvarnosti se završilo pozitivno. Da biste negativnu misao promijenili u pozitivnu, potrebno je barem jedno iskustvo, jedan događaj u realnosti sa pozitivnim ishodom..

Naše iskustvo o nečemu…

Obzirom da overthinking kreiramo na osnovu našeg iskustva o nekoj situaciji, ono što možemo uraditi jeste da promijenimo radnju naše priče. Ako uhvatite sebe da mnogo brinete o nekim situacijama, analizirajte odakle to potiče? Kada je počelo i kako je počelo? Vodiš li dijalog u svojim mislima? Koje emocije se pojavljuju?
Osobe koje previše razmišljaju obično uključuju svoje emocije. Sagledajte svoje stanje iz perspektive stranca. Da li su emocije opravdane?
Kada mislite o nekoj situaciji, pitajte se šta je najgore što bi se moglo desiti i šta je najbolje što bi se moglo desiti? Da li je ovo o čemu razmišljam stvarno važno? Hoće li biti važno i sutra, za mjesec, tri, pet, godinu dana? Pokušajte da kreirate novu perspektivu.

Definiši svoje prioritete?

To-do lista će ti pomoći da bolje organizuješ dan, tako će ti i prioritizacija misli pomoći da ne brineš i ne gubiš vrijeme na stvari koje zaista nisu važne. Zastanite i razmislite da li je nešto zaista vrijedno da tome posvetiš svoje vrijeme i energiju?
Ako primijetiš da brineš šta neko misli, zapitaj se da li je njegovo mišljenje zaista važno? Zbog čega je važno? I da li je njeno mišljenje nešto što možeš promijeniti? Ako ti je zaista važno i ako možeš utjecati na nečije mišljenje, kako ćeš to učiniti?
Ako brineš kako ćeš potrošiti novac, napravi tabelu u kojoj imaš sve svoje prihode i rashode, vidi gdje bespotrebno trošiš novac i šta izaziva tvoje frustracije?

Brini o sebi.

Osobe koje previše razmišljaju obično imaju izazov sa samokritikom. Svaki put kad se javi mogućnost za kritikovanjem, pokušaj da razumiješ svoje postupke. Zbog čega si to uradila tada? Pokušaj da se ne nevriraš što nisi položila ispit, što nisi sredila kuću po tom ćejfu, što si uradila nešto a nisi trebala i obrnuto.

Osvijesti koje su to aktivnosti koje te čine sretnom i kada ih radiš nemaš izazove sa „blesavim“ mislima. Kada radimo stvari koje volimo zapravo imamo jednu vrstu akcije. I to je odličan način da prestanemo brinuti o situacijama i osjećanjima koje nas odvode u vrtlog naših negativnih misli.

Pokušaj da na nečiju rečenicu ne dodaješ čitav paragraf i značenje kakvo si kreirala u svojoj glavi. Prestani da misliš da se neko ljuti na tebe, samo zato što si izrazila svoje mišljenje. Prestani da kreiraš probleme u svojoj glavi, događaje koji se u realnosti nisu ni desili, niti će.

Svaki put kad prepoznaš da previše razmišljaš, sjeti se da sebi oduzimaš sadašnji trenutak. Ne možeš preko noći riješiti izazov kojeg imaš, ali svakodnevnom primjenom, tvojom čvrstom odlukom i posvećenošću – garantujem ti da ćeš uspjeti!

Ne možeš sama da prepoznaš koji su tvoji okidači koji te „tjeraju“ da previše razmišljaš? Javi se na e-mail ili na neku od društvenih mreža za besplatnu konsultaciju.

Ako do sada nisi pročitala moj članak o mislima, pogledaj! Vjerujem da će ti i on služiti na tvom putu kad promjeni.

 

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Comments

  1. […] Ne zaboravi pročitati moj prethodni članak. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.