Odnos prema samom sebi

Odnos prema sebi

Prethodnih dana sam dobila nekoliko poruka u kojima mi predlažete da govorim o ovoj temi. Kakav je stav islama kada je u pitanju odnos prema samom sebi? Kako je moja svrha da služim vama pokušati ću da napišem svoje mišljenje, i iskreno se nadam da će vam biti od koristi.

Otkako znam za sebe, vjerujem u Boga. Nekada je iman na većoj, a nekada na manjoj ljestvici, kao i kod svih drugih. Ljudska bića smo, nismo savršeni. Ali je važno da naš put prema Savršenom nikada ne završava, koliko god puta da padnemo, da ne zaboravimo ustati i nastavimo ići svojim putem ka našem cilju.

Posljednih nekoliko godina brinula sam o svima, o odnosu prema suprugu, prema roditeljima, sa komšijama, prema rodbini, ali zadnje o čemu sam razmišljala ili nisam nikako mislila je odnos prema samom sebi. Kada su me zadesila razna životna iskušenja i kada sam ponovo došla do suštine – a to je da niko sa mnom neće u kabur,  i da kada odem sa ovog svijeta- jedino ću imati sebe, ponovo sam počela graditi vezu sama sa sobom.

Kako graditi odnos sa samim sobom?

Ljubav prema samom sebi je naš pokretač. Kada zaista volimo sebe, fokusirani smo na ono što mi činimo prema sebi, ali i prema drugima. Nije sebično voljeti sebe! (Možete protumačiti kako god želite, jer svemu napisanom svakako vi dajete smisao u poimanju nečega.)
Ne mogu a da ne spomenem i hadis u kojem nam Poslanik, s.a.v.s., govori: “Niko od vas neće biti pravi vjernik sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi samome sebi.” (Buhari i Muslim).

Međutim, šta je to što mi sebi želimo?

Šta je za mene ljubav prema samom sebi?

Na svom Youtube kanalu sam govorila zašto je teško voljeti sebe? Ali ovdje ne želim da govorim o tome zašto je teško, nego moje mišljenje o ljubavi prema sebi.
Vjerujem da svi mi imamo instinkt za ljubav prema sebi, u smislu da nam je stalo da ostvarimo neku korisit, a da ne volimo ili čak šta više, mrzimo kad nam se dogodi neka šteta, bilo da se radi o materijalnoj ili duševnoj strani.
No bez obzira na instikt koji imamo, često zanemarujemo voljeti sebe- kada je u pitanju razvoj naše emocionalne i mentalne snage.

Za mene je ljubav ono čemu nas Kur’an uči:
„Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.” (Ali Imran, 159.)
„a Allah izdržljive voli.” (Ali Imran, 146.)
„Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.” (El-Bekare, 195.)
Allah voli one koji se kaju i one koji se mnogo čiste.” (El-Bekare, 222.)
i zaista Allah voli one koji Ga se boje.” (Ali Imran, 76.)
„zaista Allah voli pravedne.” (El-Maide, 42.)
„jer Allah zaista voli pobožne. (At-Tawba, 7)

Brinite se o sebi…

Voljeti sebe ne znači gledati samo svoj interes a zanemariti ljude oko sebe. Voljeti sebe ne znači gaziti sve da biste ostvarili neki cilj. Ali isto tako, voljeti sebe znači uspostaviti lične granice. Kur’an nam također govori: „O vjernici, brinite se o sebi…“

Briga o samom sebi za mene znači koračati ispravnim putem, imati ponos, ne dopustiti da nas neko ponižava. Voljeti svoje JA, znači brinuti o sebi kao o nekoj drugoj osobi, obratiti pažnju kada naša duša nije ispunjena, kada smo okruženi ljudima koji nas ne motivišu da budemo bolji, kada reagujemo na nepravdu koja nam se čini.

Mišljenja sam da je znak ljubavi prema sebi, kada radimo stvari koje Gospodar voli.
Činiti dobro drugima, ali ne na svoju štetu.
Preuzeti odgovornost. Učiti i napredovati.
Vjerovati da stvari koje nam se dešavaju su za naše najveće dobro. Biti zahvalni, i Njemu pokorni. Biti svjesni da je život na ovom svijetu prolazan i kao što sam već gore navela da kada budemo odlazili sa ovog svijeta, u našem kaburu će biti mjesta samo za nas.
Stoga, ne dopustiti sebi da previše vremena utrošimo na ljude koji su nam učinili nepravdu. Da ne dopustimo sebi da budemo učahureni i da gledamo kako dani prolaze, nego živjeti svoju svrhu!

Nije pogrešno biti sebi prioritet. Na kraju sve se svodi na međuljudske odnose. Pa kakav odnos možemo imati sa osobom koja nas ne poštuje, ponižava i smatra da time samo „izražava svoje mišljenje.“ Imati mišljenje, nije isto što i vrijeđati nekoga. Imati mišljenje, nije jednako zazirati u tuđe živote i pokušavati namtenuti svoj stav. I upravo zbog toga, neka se zna naša lična granica. Sasvim je uredu da udaljimo od nas sve što nije u skladu sa našim vjerovanjem, našim životnim principima i onome čemu nas vjera uči. Briga o samom sebi je itekako jedna od važnih lekcija u islamu, stoga, nemojte biti nepravedni prema sebi tako što ćete je zanemariti.

 

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *