Koliko nam meditacija može pomoći i šta zapravo znači meditirati?

More kao sinonim za mir

Meditacija i ja smo imale prvi susret prije nekoliko godina, a da toga nisam bila ni svjesna. Ako se vratim na čas odjeljenske zajednice u srednjoj školi, u sjećanju mi je ostao trenutak kada razrednica govori koliko je važno odvojiti petnaest minuta, zatvoriti oči, disati… Čak i onda kada ne možemo zaspati, da će tih petnaest minuta biti sasvim dovoljno da se osjećamo odmorno i da napunimo baterije za ostatak dana.

Obzirom da sam išla u Medresu, živjela sam u medresanskom domu sa svim ostalim djevojkama. Nisam imala sobu samo za sebe, nego da sam uvijek bila okružena sa najmanje pet, šest djevojaka u sobi. Tih petnaest minuta mi je uvijek pomoglo da na trenutak zastanem, dišem i iskontrolišem svoje misli.

Tada nisam znala da je to meditacija, ali ono što znam jeste da mi je služilo. Kasnije kada sam krenula fakultet, potpuno sam smetnula sa uma, da uvijek mogu zatvoriti oči, disati i napuniti svoje baterije.

Meditacija u islamu

Možda će se neko zapitaiti da li je meditacija potrebna osobi koja svakodnevno obavlja molitvu? Sam koncept molitve, odnosno obavljanja namaza jeste da osjetimo smirenost duše i da pročistimo naš um. Smatram da je molitva tu da našu vezu sa Gospodarom osnaži. I suština namaza nije da se isključimo, nego da u svakom trenutku budemo svjesni Njegove veličine i toga da Njemu na sedždu padamo kako bismo uvijek bili svjesni da smo sićušni, i naravno da tražimo dobro na oba svijeta.

Cilj meditacije da se fokusiramo na disanje, da osjetimo otkucaje našeg srca, da umirimo naše misli, da osvijestimo sadašnji trenutak.

Koji su benefiti meditacije?

Benefite meditacije možemo osjetiti na emotivnom, mentalnom, psihičkom pa i duhovnom stanju.

Svakodnevnom primjenom, ćemo reducirati stres i anksioznost, poboljšati ćemo kognitivne funkcije (pažnju, pamćenje, izražavanje naših misli i osjećaja).

Ako se prvi put susrećete sa terminom meditacije, moja preporuka je da stavite slušalice, zatvorite oči i vježbate tehniku meditacije uz vođenu seansu disanja sa Wim Hof-om.

U tih jedanaest minuta koliko traje vođena seansa, biti ćete fokusirani na vaše disanje, na otkucaje srca, osjetit ćete kako krv kola vašim tijelom, koliko je važan svaki otkucaj i šta znači biti u sadašnjem trenutku.

Nametnuti tempo i ubrzani način života nas stalno izlaže stresu i situacijama koje nas čine nezadovoljnim, tako da je važno da u toku dana imamo vrijeme samo za nas.

Zbog čega početi praktikovati meditaciju?

Ukoliko vam je i dalje potreban barem jedan razlog zbog kojeg biste u vaše svakodnevne obaveze uvrstili i meditaciju – to bi bila poboljšana inteligencija.

Osoba ste koja previše razmišlja? Previše analizira? Donosi zaključke na osnovu svojih misli i emocija koje misli proizvedu, onda vam svim srcem preporučujem meditaciju- jer će vam pomoći da otpustite misli koje vam ne služe, ili ako vam misao proizvede neku vrstu emocije, da joj date pravi značaj, a ne da previše produbljujete i pitate se šta bi bilo kad bi bilo. Meni, kao jednom emotivcu, pomaže da u svom mozgu pritisnem „turn off“, i da zaista osjetim trenutak u kojem se nalazim, i Bogu budem zahvalna na svakom otkucaju srca.

O zahvalnosti sam pisala u prethodnom tekstu, neka vas srce odvede do nje da spoznate blagodati kojima ste okruženi.

 

Comments

  1. […] Ne znaš kako umiriti svoj um? Pročitaj tekst o meditaciji. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *