Zašto je važno da oprostiš i kako da to ostvariš?

Danas želim s tobom da pričam o snazi oprosta. Svako od nas radi najbolje što zna u datom momentu. Tako da, sigurna sam i mi smo nekoga nekada (nenamjerno) povrijedili, ali isto tako neko drugi je nas povrijedio (nenamjerno).

Zašto je važno da takvim iskustvima ne dajemo na značaju?

Vrlo često naše negativno iskustvo iz prošlosti uzimamo i kreiramo istim osjećajima i emocijama za našu budućnost. Ono što se tada dešava jeste da dolazimo do posrnuća jer mi sami dopuštamo da naše negativno iskustvo dobije veću snagu, samim tim i naše emocije i osjećaji (negativni) bivaju sve više osnaženi.

Bića smo satkana od životnih iskustava. Ne možemo promijeniti ono što nam se dogodilo, ali ono što je u našoj moći, jeste da možemo promijeniti pogled na sami događaj. Kada se iznova i iznova vraćaš u svoju prošlost i razmišljaš na jedan ograničen način, ti postaješ psihički umorena… Podsvjesno gomilaš svoje emocije, jer te trenutke doživljavaš sa istim emocijama i osjećajima koje si imala u vrijeme prvobitnog dešavanja.

Dopusti svojoj prošlosti da ostane tamo gdje joj je mjesto.

Da bi se oslobodila tereta kojeg nosiš sa svojom prošlošću, zahvali joj se na svemu što si naučila, na iskustvima i događajima koji su ti pomogli da danas drukčije gledaš na stvari i da biraš da emocije koje si proživjela u tim nelagodnim trenucima ostaviš u prošlosti.

Mi sami biramo na koji način ćemo hraniti naš um, stoga te pozivam da dobro razmišliš na koji način i sa kojim informacijama ti hraniš svoj um. Kada jedeš, biraš za sebe najbolju i najukusniju hranu, zašto to ne bi učinila i sa umom?

Na koji način to možeš da učiniš? Potrudi se da ne trošiš svoju energiju kajući se zbog onoga što ti se dogodilo u prošlosti, već da svoju energiju usmjeriš ka onome što će ti koristiti u sadašnjosti.

Jesi li ti biće ljubavi?

Kada sam ja prolazila kroz neka iskustva, gdje sam se osjećala povrijeđeno i bespomoćno, često sam se vraćala tim događajima sa istog mjesta. Što znači, svaki put bih prolila more suza, jer mi je tako bilo lakše da to procesuiram. Ego je vrištao i izmišljao neke svoje potrebe. Ali, čak i u tim momentima, koliko god da je meni teško bilo, nisam željala drugoj osobi da vratim istom mjerom. Za sebe sam govorila da sam biće ljubavi, i ako zaista volim sebe a i drugu osobu, onda sigurno da postoji način da prošlost ostane u prošlosti. Kao jedna lekcija. Kao životno iskustvo.

Tada sam spoznala da ne mogu darivati bez ljubavi, niti mogu voljeti bez opraštanja. Što znači da, ako istinski želiš osjetiti mir, moraš da vježbaš – opraštanje, ljubav i davanje.

Šta znači oprostiti?

U društvu često čujem žene koje kažu da pri svakoj nesuglasici sa suprugom iz fioke izvlače stvari i nesuglasice iz prošlosti. Svjesna sam koliko to donosi nemira, jer sam na samom početku braka i sama imala takve obrasce, a onda sam shvatila da mi to ne služi. Zašto da nosiš stvari koje te pritiskaju i muče iznutra? Zašto kada pričaš o nekom događaju koji se desio prije xy godina, pričaš kao da se desio sada? Priča koju ponavljaš na isti način, sa istim emocijama u tebi budi ljutnju, i osjećaj potištenosti. Ima li potrebe da se opterećuješ stvarima iz prošlosti?

Ovdje želim da te podstaknem da prvenstveno sebi oprostiš ono zbog čega se ponekad ili svakodnevno prekoravaš. Ako želiš da živiš život neopterećena, a vjerujem da želiš, jer tome svi težimo.  Neopretećenost nam pomaže da prihvatimo sebe takvima kakvi jesmo, a samim tim kao takvi dolazimo do mudrosti i sreće, koja nam omogućuje da živimo život u sadašnjem trenutku, ne u prošlosti, ali ne ni u budućnosti.

Ako pošalješ ljubav, ljubav će ti se vratiti. Ako pošalješ ljutnju, ljutnja će ti se vratiti. Stoga, uvijek izaberi da kroz život ideš saosjećajna, darežljiva i puna ljubavi kako bi uživala u blagodatima ovog života.

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *