Koje su tvoje životne vrijednosti?

temeljne vrijednosti

Zastani na tren, i razmisli koje su tvoje životne vrijednosti? Rijetko o njima mislimo, jer su sastavni dio našeg života, ali zašto želim da sada razmisliš o njima?
Naše životne vrijednosti nas definišu, pomažu nam da pronađemo put do naše životne svrhe, do posla naših snova. Pomažu nam da živimo ispunjen i kvalitet život.

Ako se sada nalažiš u životnim situacijama gdje preispituješ sebe jesi li zadovoljna, koja potreba ti nije zadovoljena? Pogledaj koju životnu vrijednost imaš, a zanemaruješ je.

Isplači se, ako ti se plače! Smij se, ako ti se smije.

Životne vrijednosti možemo da oblikujemo još u djetinjstvu, ali isto tako možemo ih mijenjati i to i činimo tokom života.

Koje životne vrijednosti tebe čine jedinstvenom?

Rekla bih da su naše temeljne vrijednosti „jedinstveni pečat“ naše duše! Stoga, sa tobom ću podijeliti neke svoje temeljne vrijednosti, kako bi mogla i sama da se podsjetiš šta je to što tebi pripada.

U jednoj zajednici sam okružena ljudima sa kojima ne dijelim svoje temeljne vrijednosti i to me trenutno mnogo crpi, ali sam još uvijek u potrazi za načinom kako da tu zajednicu na lijep i korektan način zamijenim onom koja mi pripada. I odatle i dolazi ideja da pričam o životnim vrijednostima.

Pa hajde da ih s tobom podijelim.

Ambicija. Avantura. Blagost. Briga. Čast. Dijeljenje. Dinamičnost. Poštenje. Dobronamjernost. Doprinos. Dosljednost. Dostojanstvo. Druželjubivost. Energija. Hrabrost. Inovativnost. Inspiracija. Integritet. Iskrenost. Jasnoća. Ljubav. Nada. Napredak. Nezavisnost. Obilje. Odanost. Odgovornost. Odlučnost. Optimizam. Pažnja. Osjetljivost. Otvorenost. Plemenitost. Pobožnost. Ponos. Prijateljstvo. Pripadanje. Profesionalizam. Radost. Radoznalost. Rast. Raznolikost. Religioznost. Samilost. Samopuzdanje. Samopoštovanje. Sanjanje. Sloboda. Smjelost. Snaga. Snalažljivost. Strpljenje. Timski rad. Upornost. Uživanje. Velikodušnost. Veselje. Vizija. Vjera. Zahvalnost. Zdravlje. Zajedništvo. Znatiželja. Želja.

Vjerujem da nema potrebe da ti svaku od njih objašnjavam. Proste su, jednostavne za razumijeti, a ponekad teško je prepoznati kada nam nedostaju. Međutim, kada živite osviješten život, kada ste sebi posvećeni, kada radite na tome da postignete svoj unutrašnji mir, da zadovoljite svoje potrebe, onda veoma brzo prepoznate šta vam nedostaje u određenom okruženju.

Da li možete otvoreno da kažete toj osobi, grupi, okruženju u kojem vaše temeljne vrijednosti nisu zadovoljene? Da li se to može promijeniti? U koliko smatrate da može, na koji način? A s druge strane, ako ste svjesni i ako vaša intuicija vam govori da u tom okruženju ne možete upotpunosti živjeti svoje vrijednosti, na koji način to okruženje možete promijeniti?

Možda ste nekada voljeli društvenost, a sada birate samoću. ZAPAMTITE; to je sasvim uredu! Samo je važno da znaš, šta želiš i zašto je to tebi važno.

Mi smo bića promjene, stoga, posveti svoje vrijeme sebi, zapiši koje si temeljne vrijednosti imala nekada, a sada nisu dio tebe, i obratno. Osvijesti šta je to što ti život čini ljepšim, jednostavnijim, autentičnim.

Koliko se razliku vrijednosti tvoje verzije iz prošlosti i sada? Koju životnu vrijednost trenutno smatraš najvažnijom? Ako ona ne bude zadovoljena u nekom segmentu života, kako ćeš se osjećati? Na koji način možeš da je upotpuniš? Koliko se tvoje vrijednosti razlikuju kada je posao u pitanju, u odnosu na tvoje porodične i prijateljstke odnose? Kada donosiš neku odluku, kako se osjećaš? Imaš li poteškoću da doneseš neku važnu odluku? Ako imaš, to znači da još uvijek nisi svjesna svojih istinskih vrijednost ili pokušavaš ići u suprotnom smijeru od njih.

Ne pristajte na kompromis! Osvijestite svoju vrijednost. Osvijestite da postoje osobe koji sa vama dijele temeljne vrijednosti. Ne zanemarujte svoje vrijednosti, jer tada ćete u sebi probuditi kritičara, stvoriti ograničavajuća uvjerenja, sputavati sebe svaki put kada pomislite da je vrijeme za promjenu.

Život je radost. Živjeti život po našim temeljnim vrijednostima je ispunjen, sretan i život pun zahvalnosti. Ne uskraćuj to sebi!

 

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *