Kako se ti suočavaš sa toksičnim okruženjem?

Okruženje

Sigurna sam da je svako od nas u nekom trenutku života bio okružen toksičnim ljudima, što je pruzrokovalo toksičan način razmišljanja. Kao rezultat tome, imali smo osjećaj da smo u začaranom krugu.

Šta je prvo što trebate da učinite ako se sada nalazite u takvoj situaciji?

Prvo što trebamo da uradimo jeste da odgovorimo na pitanje šta možemo naučiti iz situacije u kojoj smo? Toksični ljudi i toksične životne situacije su tu da nas nauče nečemu. Neugodne situacije nam se dešavaju sa razlogom i one su tu da nam pomognu pri našem rastu i našoj promjeni koja nam je neophodna.

Kada ti se desi neka neugodna situacija, ili ako si dopustila negativnim ljudima da te truju, zapitaj se koja je svrha svega toga? Da li te njihova negativnost tjera da budeš bolja ili te vuče ka dnu?

Da li te određena neugodna situacija ili neki negativni događaj tjera da pronađeš svoj glas, da izađeš iz svoje zone komfora, da postaviš lične granice? Da li možete jednostavno situaciju koja se desila ostaviti u prošlosti kako biste mogli preći na sljedeće poglavlje u svom životu?

Kakvu moć ima okruženje?

Okruženje je dio našeg identiteta. Sigurno ste čuli za izreku “S kim si, takav si”. Ono što bih voljela da zapamtite iz ovog teksta jeste da okruženje možemo promijeniti i da nečije mišljenje o nama ne govori o tome kakvi smo mi zaista, nego samo koliko je ta osoba radila na sebi.

Neko ko ulaže u svoju glavu neće imati vremena da vam priča o drugim ljudima, neće imati vremena da vas vrijeđa, jednostavno njegov ego neće imati potrebu da zadovolji svoje potrebe tako što će vama govoriti da ste debeli, ružni, glupi, klempavi, ćelavi i slično.

Uvijek imamo izbor da ne budemo dio takvog okruženja, da se ne uključujemo u takve razgovore, samo je pitanje da li smo zaista spremni da naš život usmjerimo ka učenju, idejama, sposobnostima koje možemo unaprijediti da postignemo neki uspjeh?

Uzmite papir i olovku i odgovorite na sljedeća pitanja:

Da li mogu saznati nešto više iz ovoga?
Da li se ponavlja ova situacija? Da li mi služi?
Šta mogu učiniti da se ovo nikad više ne ponovi?
Ako dopustim da se ponovi ovakva ili slična situacija da li mogu živjeti život po svojoj mjeri?
Koja tri osjećaja sam imala kada se ta situacija dešavala? Koje tri emocije želim da imam sljedeći put, ukoliko se nešto slično dogodi?

Zapamti!

Ti nisi ista osoba od jučer. Ako se vratiš u prošlost, nisi bila okružena istim ljudima u osnovnoj, srednjoj školi ili fakultetu. Nisi se isto ponašala, nisi iste razgovore vodila. Nisi čak ni greška koju si napravila, jer si tada radila najbolje što znaš. Svi pravimo greške, i uvijek ćemo ih praviti dok smo živi. Nemoj dopustiti da te greška iz prošlosti definiše, jer ti nisi tvoja prošlost. Ona je završena. Sutra nas ne moraju okruživati isti ljudi, i nismo dužni da objašnjavamo svoje izbore. Nemoj da igraš ulogu žrtve jer možeš mnogo bolje. Preuzmi odgovornost i kreiraj rezultate kakve si oduvijek željela.

Ponekad situacije u kojima se nalazimo su izazovne, ali za sve postoji rješenje –  samo je potrebno da potražite vaše svjetlo na kraju tunela.

Želiš li znati koji savjete bih dala mlađoj verziji sebe? Pročitaj u prethodnom tekstu.

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi.

Comments

  1. […] pomoć. Dok neko drugi to sve posmatra i želi da mu pomogne da napravi prvi korak. Ili smo u toksičnom okruženju, gdje nas svaka riječ frustrira, jer je vidimo kao laž, ali iz nekog razloga i dalje ostajemo u […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *