Imaš li želju, san, cilj? Šta je tvoj pokretač?

Šta je to što te pokreće?

Vjerujem da svi sanjamo. Neko sanja javno, neko tajno, ali svi negdje u dubini nas imamo nešto što želimo da ostvarimo. Nekada su to materijalne stvari, nekada ne. Da li je to ono što nas pokreće? Nije uvijek.

Jeste li definisali šta je to što vas pokreće?

Nije dovoljno imati san. Moj jedan djevojački san još uvijek nije realizovan, ne zato što ga ne želim dovoljno jako, već je to jedan dugoročni projekat, koji zahtijeva punu pažnju i vrijeme. Međutim, nisam opterećena samom realizacijom tog sna, nego se trudim da ne odustajem i da put kojim idem, koliko god spor bio, bit će rezultat ostvarenja mog sna. Jer postoji nešto što me pokreće!

Zbog čega to govorim?

Koliko god željeli da ostvarimo svoje snove preko noći, toliko nas velike želje i strah koji se ponekad javi usmjeravaju na odustajanje. Međutim, odustajanje nikad nije opcija! Baš zbog toga, jeste li pronašli svoj pokretač? Šta je ono što vas tjera da ostvarite svoj san?

Želim da…

Zastani na trenutak, glasno sebi reci šta je to što želiš da ostvariš. Pitaj sebe zbog čega želiš to nešto da ostvariš? Imaš li jasno definisan cilj? Hoćeš li biti sretnija kada on bude ostvaren? Šta će se promijeniti nakon što to bude tvoja realnost? Jesi li spremna preuzeti odgovornost za sebe, svoj život i svoje snove? Ponekad se izgubimo u našim željama, samo zato što nemamo jasno definisane ciljeve.

Bez cilja…

Da li je moguće ostvariti svoju želju bez cilja? Naši pokretači su uglavnom naša motivacija i inspiracija, međutim, mi nismo uvijek raspoloženi, nismo uvijek inspirisani i nismo uvijek spremni da se odreknemo nekih stvari da bismo ostvarili naš san. Stoga, bez cilja teško ćemo ostvariti uspjeh. Da bismo ostvarili nešto, moramo znati kojim putem idemo.

Da li to znači da sve moramo ostaviti i posvetiti se samo jednom velikom cilju?

Apsolutno, ne. Kada definišemo šta je to što želimo, na koji način ćemo to ostvariti, te odredimo realan vremenski rok, krećemo u njegovu realizaciju. Za neke ciljeve nam treba samo jedan dan, dok za neke nam je potrebno vrijeme. Cilj nije smisao našeg života, ali je sredstvo sa kojim ćemo ispuniti dio našeg života.  Ono što je važno da spomenem… Naše želje se mijenjaju, ono što smo željeli prošle godine, možda smo shvatili da to ipak ove godine ne želimo.

Tvoje veliko ZAŠTO?

Kada sa nekim osobama razgovaram o ostvarenju nekog cilja, sna, uglavnom mi kažu… Radim to zbog ovog ili onog.  Nekada tu rečenicu koriste kao izgovor, nekada kao motivaciju. Međutim, sve što radimo, radimo zbog nas samih. Za neke stvari nemamo hrabrosti, neke stvari nam nisu prioritet, nekada nam najbliži suptilno skrenu pažnju na nešto, i to nam bude alarm, koji kad se upali, ne prestaje da živcira dok se san ne ostvari.

Pronađi svoje ZAŠTO? Zašto nešto radiš ili ne radiš? Koji je to san, na koji kad god da pomisliš, tačno znaš kojim putem trebaš ići? Zbog čega to ne radiš? Čega moraš da se odrekneš da bi se on ostvario? Da li ti je potrebna još neka osoba da bi se on ostvario, ili možeš sama? Ne odustaj od svojih snova! Kada pronađeš svoje veliko zašto, to će biti tvoj pokretač. Kada odrediš koliko brzo ćeš ići tim putem, onda neće biti mjesta za grube riječi prema sebi. Budi nježna, ali preuzmi odgovornost i zapamti da odustajanje nije opcija.

Comments

  1. […] li šta je to što želite od života? Znate li kakva su „pravila“ vaše igre? Znate li kako da postignete to što želite? Slijedite […]

  2. […] ljepotu svojih krila jer većina oštrih presuda dolazi od nas samih. Kako da se oslobodite toga? Prihvatite da je završeno bolje od savršenog. Da je bolje uraditi dio posla, nego ništa od toga. Ne dopustite da […]

  3. […] hartiju odlučila obojiti svojom životnom pričom. Želim da ti moja priča bude podsjetnik da je želja polazna tačka svih […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *