Daruj svojoj duši mir

 

mir

Danas želim da ti kažem da možeš imati mir u duši. Vjerujem da i sama to znaš, ali da se ponekad izgubiš u vrtlogu života, tuđih principa, tuđih želja i potreba da zaboravljaš gdje si ti.

Kako sam i sama svjedočila prije nekoliko dana nepravdi, znam kako nemir izgleda. I baš zbog toga želim danas da ti pričam o posljedicama nemira ili o benefitima mira.

Kako se nosiš sa nemirom?

Ako nisi tip osobe poput mene, ako ti je potpuno nevažno što ti neko čini nepravdu jer si svjesna da nema pravde na dunjaluku, onda ovaj tekst i nije za tebe. Ali, ako si poput mene, i uprkos tome što znaš da je Jedan pravedni želiš da osjetiš djelić pravde, onda ćeš potpuno razumjeti i osjetiti ovo o čemu ću pisati, i onda ćeš znati gdje ti si…

Da li to znači da samo „nepravda“ unosi nemir, apsolutno NE! Lakše mi je da vam objasnim kada poistovijetim neku svoju životnu situaciju. Prvo, da znate da niste sami. Drugo, da znate da je moguće sve promijeniti. Treće, kako reagovati kad vam se stvari ponavljaju.

Ono što znam o sebi…

Stvari sam konstantno „gutala“, emocije gurala pod tepih, u sebi gunđala, ali ipak uvijek zadržavala sve ono što osjećam da nekome drugom ne bih naštetila. Kada sam spoznala da je uzrok moje dijagnoze to što želim sve druge oko sebe da učinim sretne, što dopuštam drugima da me vrijeđaju bez razloga, da se prema meni ophode kao prema krpi, rekla sam da ću da se promijenim. I rodila se nova Fatima sa dvadeset šest, dvadeset sedam godina.

Feniks koji se tada probudio u meni je ponekad odbijao svoju novu verziju, ponekad se vraćao starim obrascima ponašanja, ali je znao kojim putem ići, ma koliko izgledalo bolno.

Koliko su važni odnosi?

Naš život je stakan od komunikacije sa drugima. Porodica. Prijatelji. Kolege. Međutim, kada spoznate da ste tu za nekoga samo kad vas treba, da vas neko iznova i iznova povređuje samo zato što na taj način će da zadovolji svoje potrebe, ili još gore „on samo govori istinu“, vrijeđajući vas… To je već alarm koji vam govori da je vrijeme da nešto promijenite.

Prije nekoliko dana u mojoj duši se javio nemir zbog jedne situacije, i kada sam pričala sa najbližima, rekli su da šutim, da se strpim, da ću izgubiti i da je život takav. Nepravedan. Stara verzija Fatime sigurno bi ih poslušala i učinila to, znajući da će danima da osjeća grč u stomaku i da nije važno kako će to izgledati jer ću PREŽIVJETI!

Šta je nova verzija mene učinila?

Nova verzija mene zna da mir nema cijenu. Nova verzija mene je odlučila da kaže, bez obzira na ishod. Nova verzija mene ne sluša više šta joj govori ovaj ili onaj, jer to su njihove najbolje odluke, ne moja. Ako se ne mogu uskladiti sa odlukom koju mi je neko preporučio i ako su za mene posljedice mnogo veće nego što bi bile da sam ja uradila ono što moje srce želi- onda je to preskupa cijena za mene.

Šta stvarno želite?

Znate li šta je to što želite od života? Znate li kakva su „pravila“ vaše igre? Znate li kako da postignete to što želite? Slijedite li svoje snove? Zbog čega se javlja nezadovoljstvo? Koja je tvoja strast? Koji je tvoj životni princip, moto? Šta u životu treba da se desi da bi živjela svoj život iz snova? Da sada imaš sve to što potajno želiš, kakav život bi živjela? Da li postoji neko ko više ne bi bio dio tvog života? Da li bi se morala nečega odreći? Ko ti moraš da postaneš da bi živjela život koji ti tvoj unutrašnji glas govori?

Vjerujte procesu.

Mir nema cijenu. Kada naučite da prihvatite sebe, nećete imati potrebu da vas neko drugi prihvati. Sve dok očajnički molite da vas neko prihvati i sve dok vam je potrebno to, živjeti ćete ideju drugih ljudi kakvi biste trebali biti i kakav život biste trebali da živite, kakve odluke trebate donositi. Oslobodite se imaginarnih kriterijuma i potrudite se da bolje upoznate sebe, te šta je to što VAMA donosi MIR.

Ne budite rob starih odluka. Sve se mijenja, pa možete i vi!

 

Izjava o odricanju odgovornosti: Stavovi i mišljenja navedena u ovom tekstu pripadaju autoru, korisnik preuzima rizik od bilo kakvih oštećenja te samim tim može ili ne mora dijeliti mišljenje o navedenoj temi

Comments

  1. […] želim s tobom da pričam o snazi oprosta. Svako od nas radi najbolje što zna u datom momentu. Tako da, sigurna sam i mi smo nekoga nekada […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *